Βίντεο – Εκδηλώσεις Μνήμης – Κύκλος Διαλέξεων

kon-voreiaselladas

 

Η διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας κ. Ευάγγελου Χρυσού με θέμα: «Η Άλωση της Βασιλεύουσας» στις 29 Μαΐου 2020
Ομιλία  του κυρίου  Ακύλα Μήλλα, γιατρού και συγγραφέα με θέμα «Τα Πριγκηπόνησα χθες και σήμερα»  στις 12 Φεβρουαρίου 2020, ημέρα Τετάρτη στο πλαίσιο του Κύκλου διαλέξεων με θέμα: «Κωνσταντινούπολη. Ιστορία και Πολιτισμός».
Ομιλία  της κυρίας  Σoύλας Μπόζη, ερευνήτριας λαογραφίας και συγγραφέα με θέμα «Οι Ρωμιοί κινηματογραφιστές»  στις 15 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Τετάρτη στο πλαίσιο του Κύκλου διαλέξεων με θέμα: «Κωνσταντινούπολη. Ιστορία και Πολιτισμός».
Ομιλία  του Αν. Συντονιστή Εκπαίδευσης, Δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ. κ. Σταύρου Χ. Γιωλτζόγλου, με θέμα: «Ομογενειακή παιδεία: προβληματισμοί και αναγκαιότητες» στις 12 Νοεμβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα στο πλαίσιο του Κύκλου διαλέξεων με θέμα: «Κωνσταντινούπολη. Ιστορία και Πολιτισμός».
Ομιλία  του Εκπαιδευτικού – Βιβλιοθηκονόμου, κ. Αντωνίου Μπαλάσκα, με θέμα: «Ρωμηοί συνθέτες της Πόλης στη μουσική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας«. στις 21 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Τετάρτη στο πλαίσιο του Κύκλου διαλέξεων με θέμα: «Κωνσταντινούπολη. Ιστορία και Πολιτισμός».
Βιωματική Αφήγηση από την κ. Στέλλα Μηνά για τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην εκδήλωση μνήμης για τα «Σεπτεμβριανά ’55» στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη»
Βιωματική Αφήγηση από την κ. Χιονία Γεωργιάδου για τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην εκδήλωση μνήμης για τα «Σεπτεμβριανά ’55» στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη»
Ομιλία του καθηγητή Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Δημήτρη Σταματόπουλου με θέμα: «Τα Σεπτεμβριανά στο διεθνές παλίσιο της δεκαετίας του 1950» στην εκδήλωση μνήμης για τα «Σεπτεμβριανά ’55» στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη»
Ομιλία της Επίκουρης Καθηγήτριας της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμ. Φιλολογίας Α.Π.Θ. κ. Μαριάννας Αυγερινού – Τζιώγα με θέμα: «Η άλωση της Κωνσταντινούπολης και η ιστοριογραφία της» στην εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης στην Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε. στις 29 Μαίου 2019.
Ομιλία  του Δρ. Αντωνίου Χατζοπούλου, πρ. Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων, Άρχοντος Ιερομνήμονος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας με τίτλο «Άγνωστες πτυχές πολίτικου πολιτισμού» στις 8 Μαίου 2019, ημέρα Τετάρτη στο πλαίσιο του Κύκλου διαλέξεων με θέμα: «Κωνσταντινούπολη. Ιστορία και Πολιτισμός».
Ομιλία του Γεωργίου Χ. Κουκουτσίδη, επί τιμή Δικηγόρου τ. Παρ’ Αρείω Πάγω, Άρχοντα Πρωτεκδίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας με τίτλο «Η επάλληλη σχέση, Οικουμενικού Πατριαρχείου – Ομογενείας και οι προοπτικές της» στις 10 Απριλιου 2019στο πλαίσιο του Κύκλου Διαλέξεων με θέμα: «Κωνσταντινούπολη. Ιστορία και Πολιτισμός».
Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Προύσης και Καθηγουμένου της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, κ. Ελπιδοφόρου με θέμα: «Το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» στις !3 Μαρτίου 2019, ημέρα Τετάρτη στα πλαίσια του Κύκλου Διαλέξεων «Κωνσταντινούπολη. Ιστορία και Πολιτισμός» 
Ομιλία της Μιλένας Παϊσίδου,  Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η λάμψη της Κωνσταντινούπολης μέσα από τη μνημειακή ζωγραφική: από τον 9ο έως τον 15ο αιώνα» στις 13 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Τετάρτη του Κύκλου Διαλέξεων με θέμα: «Κωνσταντινούπολη. Ιστορία και Πολιτισμός».
Ομιλία του Νικόλαου Λιάζου, Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών με θέμα: «Η Κωνσταντινούπολη στην τουρκική λογοτεχνία» στις 23 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Τετάρτη στο πλαίσιο του Κύκλου Διαλέξεων με θέμα: «Κωνσταντινούπολη. Ιστορία και Πολιτισμός».
Ομιλία του Θωμά Κοροβίνη, συγγραφέα, συνθέτη, στιχουργού με θέμα: «Πολιτιστικές σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων μέσα στον 20ο αιώνα» στις 19 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Τετάρτη στο πλαίσιο του Κύκλου Διαλέξεων με θέμα: «Κωνσταντινούπολη. Ιστορία και Πολιτισμός».
Ομιλία του Μανώλη Κωστίδη, δημοσιογράφου, με θέμα: «Οι Ρωμιοί στη σημερινή Κωνσταντινούπολη» στις 14 Νοεμβρίου 2018, ημέρα Τετάρτη στο πλαίσιο του Κύκλου Διαλέξεων με θέμα: «Κωνσταντινούπολη. Ιστορία και Πολιτισμός».