Η Ένωση στο Χαμόγελο του Παιδιού

IMG_6304

Το «Χαμόγελο του παιδιού», είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικός, ο οποίος δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, ύστερα από επιθυμία του μικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου, το Δεκέμβριο του 1995, λίγο πριν χάσει τη μάχη με τον καρκίνο.

«Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια και δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε, λοιπόν, και αφήστε τα λόγια. Ας ενωθούμε και ας δώσουμε ό,τι μπορούμε στα φτωχά Αλβανάκια, άσπρα και μαύρα, όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Ελάτε, λοιπόν, να βοηθήσουμε. Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε». Αυτά έγραψε στο ημερολόγιό του στις 9 Νοεμβρίου 1995, ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος.

Ο Ανδρέας, ο εμπνευστής και ιδρυτής του «Χαμόγελου του Παιδιού», ενάμιση μήνα μετά, στις 22 Δεκεμβρίου 1995, “έφυγε” από τη ζωή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Την επιθυμία του αυτή είχε εκφράσει και προφορικά, πολλές φορές στον πατέρα του, Κώστα Γιαννόπουλο, ο οποίος με σεβασμό στη μνήμη του παιδιού του έκανε το όραμα του μικρού Ανδρέα πραγματικότητα.

Ο Γιώργος Παπαδάκης κάλεσε την εκπομπή του “Κόκκινη κάρτα” τον μικρό Ανδρέα ο οποίος μίλησε στους τηλεθεατές για το όραμά του. Ο κόσμος συγκλονισμένος στήριξε τον Ανδρέα «όλων μας» όπως χαρακτηριστικά είχε πει τότε ο Γιώργος Παπαδάκης, τον Ανδρέα που με τα χεράκια του ζωγράφισε ένα χαμόγελο στο δικό του πρόσωπο. Πλήθος κόσμου, ανώνυμοι και επώνυμοι, βρέθηκαν στο πλευρό του Ανδρέα και στη συνέχεια δίπλα στον Κώστα Γιαννόπουλο.

«Μα είσαι εδώ πάντα εδώ, απ’ όλα τα χαμόγελα εσύ πιο φωτεινό. Όπου κι αν πάω, τον ήλιο μες στα μάτια θα κοιτάω, ο ουρανός θα ’χει για μας την ίδια θέα και θα ’ναι πάντα το χαμόγελό σου εκεί, Αντρέα» λένε οι στίχοι του τραγουδιού, «Ένα χαμόγελο για τον Ανδρέα» που έγραψε η Ναταλία Γερμανού το 1998, για τον Ανδρέα και το χαμόγελό του και ερμηνεύει ο αγαπημένος του τραγουδιστής, Θάνος Καλλίρης. Το τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη του, στη συνέχεια έγινε το επίσημο τραγούδι του εθελοντικού οργανισμού.

Σκοπός του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι αυτό που λέει και ο τίτλος του: Να δίνει χαμόγελο στα παιδιά. Να προασπίζεται τα δικαιώματά τους, να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα κάθε μορφής βίας απέναντι στα παιδιά, να στηρίζει παιδιά με προβλήματα υγείας που βρίσκονται σε νοσοκομεία. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν στο σύνολο των παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος. Ταυτόχρονα προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Το «Χαμόγελο» στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε χορηγίες επιχειρήσεων οικονομικές ή σε είδος και στις δωρεές των ιδιωτών.

Κάθε χρόνο η Ένωση, στο πλαίσιο του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου του συλλόγου, αντί κατάθεσης στεφάνων στις εθνικές μας εορτές της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, προσφέρει διάφορα είδη πρώτης ανάγκης στο σπίτι φιλοξενίας παιδιών το οποίο λειτουργεί στο Φοίνικα. Το σπίτι φιλοξενεί 22 παιδιά ηλικίας από 4 μέχρι 17 ετών. Έχουμε ήδη φροντίσει να ενημερωθούμε για τα είδη που χρειάζονται, αφού οι προτεραιότητες των αναγκών αλλάζουν κάθε μήνα και γίνονται γνωστές με ένα τηλεφώνημα στην υπεύθυνη του εκεί σπιτιού.

 

 

Έτσι και φέτος, αντιπροσωπεία μελών και φίλων της Ένωσης, επισκεφθήκαμε το χώρο τους, μιλήσαμε με τους αρμόδιους για τις ανάγκες και τις δραστηριότητες των παιδιών, για τις δράσεις του καλοκαιριού όπου τα παιδιά θα πάνε διακοπές και σε κατασκηνώσεις (χορηγία κατασκηνώσεων της Χαλκιδικής και ξενοδοχείων στην Πιερία).

Μας ευχαρίστησαν ιδιαίτερα για την προσφορά μας, ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο του συλλόγου και Καλό Καλοκαίρι σε όλα τα μέλη μας.

Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ στον μπαμπά του μικρού Ανδρέα, ο οποίος μετά το χαμό του γιού του, αφιέρωσε τη ζωή του και έδωσε την ψυχή του στο όνειρο αυτό που λέγεται «ΧΑΜΟΓΕΛΟ του ΠΑΙΔΙΟΥ», αφήνοντας πίσω τις επιτυχημένες στο χώρο της πληροφορικής επιχειρήσεις του.

Ευχόμαστε στον κ. Κώστα Γιαννόπουλο να είναι υγιής και με όλη την οικογένεια του Χαμόγελου του παιδιού να συνεχίσουν το έργο τους.

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s